Σάββατο 20 Μαΐου 2017

Η επίδραση της μουσικής στον εγκέφαλο

                                  Η επίδραση της μουσικής στον εγκέφαλο

                                                                                                    Της Μαρίας Καράφτη

Συνήθως ξεχωρίζουμε εάν ένα κομμάτι μουσικής είναι ιδιαίτερα εύθυμο ή λυπηρό,άλλα αυτό δεν είναι άπλα μια υποκειμενική ιδέα που προέρχεται από το πως μας κάνει να αισθανόμαστε. Στην πραγματικότητα είναι ο εγκέφαλος μας που ανταποκρίνεται διαφορετικά στο διαφορετικό ύφος της μουσικής .
 Ακόμη και μικρά κομμάτια εύθυμης ή λυπηρής μουσικής μπορεί να μας επηρεάσουν. Μια μελέτη έδειξε ότι μετά από ακρόαση ενός σύντομου μουσικοί κομματιού,οι συμμετέχοντες ήταν πιο πιθανό να ερμηνεύσουν μια ουδέτερη έκφραση ως χαρούμενη ή λυπημένη, ώστε να ταιριάζει με το ύφος της μουσικής, που άκουσαν. Αυτό συνέβη επίσης και με άλλες εκφράσεις του προσώπου άλλα ήταν πιο αξιοσημείωτο σε εκείνες που ήταν κοντά στην ουδέτερη.
 Κάτι άλλο που είναι πραγματικά ενδιαφέρον σχετικά με το πως τα συναισθήματα επηρεάζονται από την μουσική είναι ότι υπάρχουν δυο είδη συναισθημάτων που σχετίζονται με την μουσική :τα συναισθήματα που αντιλαμβανόμαστε και τα συναισθήματα που νιώθουμε. 

 Αυτό σημαίνει ότι μερικές φόρες μπορούμε να κατανοήσουμε τα συναισθήματα ενός μουσικοί κομματιού χωρίς πραγματικά να τα αισθανόμαστε, γεγονός που εξηγεί γιατί ορισμένοι από εμάς βρίσκουν τη λυπηρή μουσική ευχάριστη, αντί για καταθλιπτική.
 Σε αντίθεση με τις πραγματικές καταστάσεις της ζωής, δεν αισθανόμαστε οποιαδήποτε απειλή ή κίνδυνο όταν ακούμε μουσική, έτσι μπορούμε να αντιληφθούμε τις σχετικές συγκινήσεις χωρίς πραγματικά να τις αισθανόμαστε -σχεδόν σαν αντιπροσωπευτικά συναισθήματα.

-Η ανατριχίλα που νιώθετε όταν ακούτε μουσική ευθύνεται κυρίως στην έκκριση ντοπαμίνης στον εγκέφαλο καθώς περιμένετε την κορύφωση ενός κομματιού. Η ντοπαμίνη είναι μια χημική ουσία πού δίνει την αίσθηση ευφορίας , την οποία εκκρίνει ο εγκέφαλος.
 -Υπάρχουν πολύ λίγες δραστηρίοτητες στη ζωή που χρησιμοποιούν ολόκληρο τον εγκέφαλο, και η μουσική είναι μια από αυτές.
-Το να παίζεις μουσική συχνά, θα αλλάξει την δομή του εγκεφάλου σου.
 -Ο εγκέφαλος αντιδρά στη μουσική με τον ίδιο τρόπο με όταν καταναλώνεις φαγητό.
 -Ένας συναισθηματικός δεσμός μπορεί να είναι ο λόγος για την ύπαρξη του αγαπημένου σας τραγουδιού.
-Οι χτύποι της καρδιάς αλλάζουν για να μιμηθούν τη μουσική που ακούτε.
-Η χαρούμενη και η θλιβερή μουσική μπορεί να αλλάξουν τον τρόπο που βλέπετε τον κόσμο γύρω σας.
-Η μουσική προτείνεται σε ασθενείς που πάσχουν από Πάρκινσον ή έχουν περάσει εγκεφαλικό.

-Σύμφωνα με μια ερευνά, το να μάθεις ένα μουσικό όργανο μπορεί να βελτιώσει κινητικές δεξιότητες και δεξιότητες συλλογισμούς. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σκέψεις για το ρατσισμό

                     της  Εύας Καλλιμογιάννη Φυλετικοί ρατσισμοί υπήρχαν από την αρχή αυτού του κόσμου αλλά ενώ ο κόσμος εξελίσσεται κ...