Τρίτη 16 Ιουνίου 2020

Σκέψεις για το ρατσισμό

                    της  Εύας Καλλιμογιάννη

Φυλετικοί ρατσισμοί υπήρχαν από την αρχή αυτού του κόσμου αλλά ενώ ο κόσμος εξελίσσεται και θεωρούμε τους εαυτούς μας πιο πολιτισμένους από ότι οι προγονοί μας  εγώ δεν βλέπω διαφορές μόνο στους νόμους που δείχνουν ότι υπάρχει ισότητα αλλά στην πράξη δεν υπάρχει τίποτα. Θα μιλήσω με αφορμή του George Floyd   ενός μαύρου Αμερικανού όπου τον σκότωσαν επιτόπου οι αστυνομικοί για κατηγορία από ένα σούπερ μάρκετ ότι πλήρωσε  με πλαστά λεφτά, και  για το ποσό όπου έγινε όλο αυτό δεν ήταν πάνω από είκοσι ευρώ . Βεβαία αυτή ήταν η κατηγορία δηλαδή η πρόφαση αλλά όλοι ξέρουμε ποια    είναι η αιτία : ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΜΑΥΡΟΣ .
Έχω βαρεθεί να ζω σε μια κοινωνία περικλεισμένη από ρατσιστές γιατί ρατσιστής δεν είναι μόνο Derek Chauvin αλλά είναι και τα πρόσωπα όπου ξέρουμε και ξέρουνε ότι αν δουν κάτι σαν αυτό  δεν θα το σχολιάσουν , θα το περάσουν σαν να μην έγινε τίποτα , σαν να μην χάθηκε μια αθώα ζωή , σαν να μην χάνονται ετησίως   πάρα πολλές αθώες ζωές που δεν φτάνουν ποτέ στο φως τα ονόματα τους .  25/05/2020 αν και χάθηκε μια αθώα ζωή ξεκίνησε ένας νέος αγώνας για ελευθερία. !

Τώρα οι άνθρωποι ξεχύνονται στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για τον  τρόπο κυβέρνησης και για την ισότητα στην Αμερική αντί πολίτες και αστυνομικοί αντί να είναι όλοι μαζί μια γερή γροθιά ,οι αστυνόμοι δείχνουν ξανά την δύναμη της εξουσίας  , υπάρχουν και κάποια θύματα μέσα στις διαδηλώσεις αλλά συνεχίζουμε για να δείξουμε πόσο δυνατός είναι ο ΄λαός. Και αυτό σε όλον το θέμα που με κάνει να εξοργίζομαι  ακόμα πάρα πολύ είναι αυτό : ότι κανείς δεν γίνεται να καταπατάει τα  δικαιώματα ελευθερίας του καθενός και πάνω από όλα κανείς δεν μπορεί να  παίρνει την ζωή του καθενός και δεν γίνεται  να βρισκόμαστε στο 2020 και να υπάρχει  τιμωρία στο κόσμο όπου τους σκοτώνουν .   Στην  Αμερική ένα μεγάλο ποσοστό των μαύρων κατοίκων φυλακίζεται και αρκετές φορές είναι αθώοι, αυτό δεν θεωρείτε  ντροπή? Είμαι και εγώ ένας κάτοικος αυτού  του πλανήτη και το όνειρο μου είναι να είμαστε όλοι μαζί ίσοι και αγαπημένοι , να μπορούμε όλοι  μαζί να αναπνέουμε το οξυγόνο της δικαιοσύνης .


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σκέψεις για το ρατσισμό

                     της  Εύας Καλλιμογιάννη Φυλετικοί ρατσισμοί υπήρχαν από την αρχή αυτού του κόσμου αλλά ενώ ο κόσμος εξελίσσεται κ...