Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017

Το φαινόμενο του ρατσισμού


 της Άννας Λομβαρδά

Το φαινόμενο του ρατσισμού υπάρχει χρόνια, όμως τα τελευταία χρόνια οι διακρίσεις έχουν αυξηθεί κατά μεγάλο ποσοστό και δεν περιορίζονται πλέον μόνο στο χρώμα και την φυλή, αλλά παίρνουν και κοινωνική διάσταση αφού περιλαμβάνει μετανάστες, άνεργους, πολιτικές και θρησκευτικές μειονότητες και άλλες ομάδες πληθυσμού.
   Οι συνέπειες αυτού του φαινομένου έχουν μεγάλες επιπτώσεις στης ζωές μας και στην καθημερινότητα μας. Εξαθλιώνουμε λαούς, μετανάστες, θρησκείες και φυλές θεωρώντας ότι είναι κατώτεροι, ανίκανοι και έτσι τους συμπεριφερόμαστε και τους αντιμετωπίζουμε σαν κατώτερους με αποτέλεσμα να τους εξευτελίζουμε, να εξευτελίζουμε της διαφορετικές θρησκείες της φυλές τους επειδή είναι διαφορετικοί από εμάς. Κατηγορούμε του άνεργους ανθρώπους ότι δεν βρίσκουν δουλεία επειδή δεν θέλουν η δεν ψάχνουν, έχουμε πολιτικές και θρησκευτικές μειονότητες γιατί δεν αποδεχόμαστε το διαφορετικό και το θεωρούμε κατώτερο.
     Κατά την γνώμη μου αυτό το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί με σωστά επιχειρήματα όπως να σταματήσουμε τα σχόλια την επιθετική συμπεριφορά απέναντι στο διαφορετικό και να το αποδεχτούμε να δεχτούμε ότι το χρώμα δεν παίζει ρόλο αλλά ούτε η φυλή να αντιμετωπίζουμε τους μετανάστες σαν όλους τους ανθρώπους, να βοηθήσουμε τους άνεργους με κάθε τρόπο, να μην υπάρχουν πολιτικές και θρησκευτικές μειονότητες ο  καθένας μπορεί να πιστεύει όπου θέλει και ότι θέλει, θα πρέπει να υπάρχει ισότητα και κατανόηση αλληλέγγυα ανάμεσα σε όλους.
     Τέλος θα ήθελα να πω ότι αυτό πρέπει να αρχίσει από το σπίτι μας και από το σχολείο να υπάρχει σωστή παιδία και σωστή διαπαιδαγώγηση ώστε να πάρουν την σωστή διαπαιδαγώγηση και σωστή μόρφωση να καταλάβουν πως το διαφορετικό δεν είναι κακό και πως δεν πρέπει να μας τρομάζει αλλά να το αποδεχόμαστε χωρίς να το κριτικάρουμε. 

    
Ρατσισμός είναι η αντίληψη ότι οι άνθρωποι δεν είναι όλοι ίσοι μεταξύ τους, αλλά διαχωρίζονται σε ανώτερους και κατώτερους, διακρινόμενοι είτε από το χρώμα του δέρματος, την εθνικότητα, τη θρησκεία, το φύλο, είτε από τον σεξουαλικό προσανατολισμόκλπ. Το πιο συνηθισμένο είδος ρατσισμού, και αυτό που έχει δώσει την αρχική ονομασία στην λέξη, ιταλ. (ράτσα/ razza = φυλή), είναι ο φυλετικός ρατσισμός. (Πηγή Βικιπαίδια)
Γενικά ο ρατσισμός θεωρείται κάτι περισσότερο από τη φυλετική προκατάληψη (race prejudice). Η τυπική θεωρία του σε σύγχρονες αναζητήσεις και σχετικές έρευνες, έχει τις ρίζες της στο πολυθρύλητο έργο του Ζοζέφ Αρτύρ ντε Γκομπινώ. (Πηγή Βικιπαίδεια)

Σήμερα, η λέξη ρατσισμός χρησιμοποιείται για να περιγράψει τις πράξεις μιας ομάδας ανθρώπων εναντίον μίας άλλης ομάδας. Έτσι, οι ρατσιστές υποστηρίζουν την διαφορετικότητα των φυλών.  ( Πηγή Βικιπαίδεια)






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σκέψεις για το ρατσισμό

                     της  Εύας Καλλιμογιάννη Φυλετικοί ρατσισμοί υπήρχαν από την αρχή αυτού του κόσμου αλλά ενώ ο κόσμος εξελίσσεται κ...