Τρίτη 18 Απριλίου 2017

Κίστος ή Ακισαρέ


της Στέλλας Ραχμανίδου


Ο κίστος  κοινώς  γνωστός και ως ακισαρέ στο νησί μας είναι ένα φυτό που βρίσκεται παντού στην Ικαρία και κανείς δεν του δίνει ιδιαίτερη σημασία. Όμως αυτό το φυτό είναι πιο χρήσιμο από ότι πιστεύαμε. 
Σύμφωνα με την μυθολογία όταν στον Όλυμπο οι θεοί έδιναν ιδιότητες σε όλα τα φυτά τσακώθηκαν για την ακισαρέ. Ενώ οι θεοί ήθελαν να είναι θεραπευτικό βότανο οι θεές, οι οποίες εκτίμησαν την ομορφιά του, πίστευαν ότι έπρεπε να χρησιμοποιηθεί για καλλωπισμό. αφού οι θεοί δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν του έδωσαν και της δυο ιδιότητες.
Το φυτό αυτό είναι χρήσιμο για να καταπραϋνει το ερεθισμένο δέρμα με νευροδερματίτιδα ή για την ακμή. Ακόμα βοηθάει για τις βακτηριακές μολύνσεις, τις αιμορροίδες και τις αλλεργίες ενώ η ρητίνη του αποτρέπει τη δημιουργία όγκων.


 Συγκεκριμένα παίρνουμε τις περισσότερες ευεργετικές ιδιότητες του κίστου σε μορφή τσαγιού. Το τσάι του ανακουφίζει το στομάχι και γενικότερα το πεπτικό σύστημα. Επίσης αυξάνει τα επίπεδα της “καλής” χοληστερίνης ενώ μειώνει την ¨κακή” χοληστερίνη και περιορίζει την οξείδωση των λιπιδίων του αίματος. Ακόμα μπορεί να ενισχύσει την αντίσταση του ανθρώπινου οργανισμού από τον καρκίνο και μειώνει την πιθανότητα δημιουργίας θρόμβων. Το τσάι του κίστου είναι 3 φορές πιο υγιεινό από το πράσινο τσάι, προστατεύει την καρδιά 4 φορές καλύτερα από το κόκκινο κρασί και είναι 20 φορές ισχυρότερο αντιοξειδωτικό από τον φρέσκο χυμό λεμονιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σκέψεις για το ρατσισμό

                     της  Εύας Καλλιμογιάννη Φυλετικοί ρατσισμοί υπήρχαν από την αρχή αυτού του κόσμου αλλά ενώ ο κόσμος εξελίσσεται κ...