Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018

Αντιγόνη


         

           

της Ανδριανής Τσαντίρη

 Η Αντιγόνη βρίσκεται στο νοσοκομείο, νοσηλεύεται και έχει τραύματα σε όλο της το σώμα. Διαρκώς αναρωτιέται γιατί να της το κάνει αυτό, γιατί να φτάσει σε αυτό το σημείο. Μα πως γίνεται κάποιον που ξέρεις τόσο καλά, σε μια στιγμή να τα καταστρέφει όλα και να μην τον αναγνωρίζεις;  Πριν λίγες ώρες ο καλύτερος της φίλος την βίασε λόγω της σωματικής του δύναμης. Ήταν μαζί από παιδιά, ήξερε τα πάντα για αυτήν όπως και αυτή ήξερε τα πάντα για αυτόν ή μάλλον νόμιζε ότι ήξερε . Της είχε σταθεί σε όλες τις αναποδιές και στις δυσκολίες που της έφερνε η ζωή ‘’μα γιατί να το κάνει αυτό’’ διαρκώς αναρωτιέται. Εκείνος τώρα βρίσκεται στην φυλακή λόγω του εγκλήματος που διέπραξε . Η Αντιγόνη μόλις βγει από το νοσοκομείο θέλει να τον συναντήσει για να μπορέσει να καταλάβει ποιος  ο λόγος  να κάνει κάτι τέτοιο ,όμως πλέον τον φοβάται και διστάζει  να τον συναντήσει.

          15 μέρες αργότερα και αφού το έχει πάρει πλέον απόφαση επισκέπτεται τις φυλακές με στόχο να μάθει. Ο Νίκος αρνείται να της μιλήσει, η Αντιγόνη επιμένει και  μετά από την πέμπτη προσπάθεια καταφέρνει να του μιλήσει. Τον ρωτάει ξανά και ξανά ‘’  γιατί μου το έκανες αυτό;  Με κατέστρεψες, μας κατέστρεψες,  τι ήταν τόσο ισχυρό για να καταστρέψεις όλο αυτό που είχαμε χτίσει; ‘’ Ο Νίκος  της είπε ότι ποτέ δεν την αγαπούσε και διαρκώς τον ενοχλούσε να μαθαίνει   την κάθε καινούρια της κατάκτηση. Την είχε βαρεθεί και δεν υπήρχε άλλος τρόπος για να φύγει από την ζωή της για πάντα. Της ζήτησε συγνώμη και την παρακάλεσε να φύγει και να μην τον ξανασυναντήσει ποτέ. Εκείνη έφυγε και πράγματι δεν τον ξαναενόχλησε.

      Αφού είχαν περάσει 10 χρόνια, όλα στην ζωή της Αντιγόνη κυλούσαν ομαλά, είχε τελειώσει τις σπουδές της και τώρα εργαζόταν σε ένα σχολείο ως δασκάλα. Της πήρε 3 χρόνια να ξεπεράσει την κατάθλιψη και αυτό που είχε περάσει, όμως τα κατάφερε. Η μέρα που θα ξανά συναντούσε  τον Νίκο δεν άργησε. Εκείνος μόλις αποφυλακίστηκε έψαξε παντού για να την βρει ήθελε να της πει όλη την αλήθεια. Τα κατάφερε με τα στοιχεία  που ήξερε για την ζωή της, την βρήκε και τώρα ήρθε η ώρα η Αντιγόνη να ακούσει την πραγματική αλήθεια.

      Ο Νίκος ξεκίνησε να λέει την δική του ιστορία, όλα αυτά που είχε ζήσει μαζί της από την δική του πλευρά. ‘’Μέρα με την μέρα σε αγαπούσα όλο και  πιο πολύ,  με έκανες ευτυχισμένο ήσουν η καλύτερη μου φίλη όμως όλο αυτό εξελίχθηκε αλλιώς που ποτέ δεν το περίμενα, δεν σε αγαπούσα μόνο φιλικά και αυτό ήταν που με κατέστρεφε . Σε είχα ερωτευτεί . Κάθε καινούριο άτομο που έμπαινε στην ζωή σου αποτελούσε για μένα απειλή . Το μόνο που ήθελα ήταν να είσαι χαρούμενη όμως διαρκώς οι άντρες που περνούσαν από την ζωή σου σε πλήγωναν και δεν μπορούσα να το αντέξω. Έτσι έκανα αυτό που έκανα για να μην ξανά εμπιστευτείς ποτέ κανέναν και κανένας να μην σε πληγώσει όπως εγώ, ήθελα να είσαι τόσο δυνατή που δεν θα μπορούν να σε βλάψουν. Αυτές ήταν οι σκέψεις μου τότε. Ήταν λάθος και το αναγνωρίζω ήμουν άμυαλος και δεν ήξερα τι έκανα. Χίλια συγνώμη, ξέρω ότι όλο αυτό είναι άρρωστο και έχω μετανιώσει θέλω να ξανά είμαι στην ζωή σου, η απόφαση είναι δική σου.’’


        Η Αντιγόνη τα είχε χαμένα δεν ήξερε τι να πει σηκώθηκε και έφυγε. Είχε ανάγκη να μείνει μόνη της. Εκείνος της είχε δώσει το τηλέφωνο του για να τον πάρει αν θέλει. Δεν μπορούσε να τον πιστέψει και δεν του τηλεφώνησε. Πίστευε ότι ήταν τρελός και δεν τον ήθελε στην ζωή της.

       Τα χρόνια πέρασαν η Αντιγόνη παντρεύτηκε και έκανε ένα κοριτσάκι. Ήταν πολύ ευτυχισμένη, όμως ο άντρας της έπαθε ένα τραυματισμό στην μέση και έπρεπε να κάνει ένα σημαντικό χειρουργείο. Ο γιατρός που θα τον χειρουργούσε  ήταν ο Νίκος. Και όμως ο Νίκος σπούδασε λόγω της θέσεις του πατέρα του ,και τώρα ασκούσε το επάγγελμα του ως χειρούργος. Όταν έμαθε ότι έπρεπε να χειρουργήσει τον σύζυγο της Αντιγόνης  ζήτησε να μην φανερώσουν το όνομα του. Το χειρουργείο πέτυχε. Η Αντιγόνη ήταν πολύ χαρούμενη και ήθελε να συναντήσει τον γιατρό για να τον ευχαριστήσει και έτσι έγινε. Είχαν περάσει πολλά χρόνια ο Νίκος ήταν περίπου 40 χρονών η Αντιγόνη δυσκολεύτηκε να τον αναγνωρίσει αλλά τα κατάφερε , έπαθε σοκ δεν το περίμενε, τον ευχαρίστησε και τον κάλεσε στο σπίτι της για φαγητό. Δίσταζε, και φοβόταν που τον κάλεσε σπίτι της όμως είχε αποφασίσει ότι είναι δυνατή μπορεί να το διαχειριστεί και δεν μπορεί να την βλάψει.



         Την επόμενη μέρα ο Νίκος πήγε στο σπίτι της Αντιγόνης για να φάνε, εκεί γνώρισε και την μικρή τους κόρη  την Ιωάννα μετά από πολύ ώρα που συζητούσαν ο Κώστας(ο άντρας της Αντιγόνης)πήγε να κοιμήσει την μικρή και ο Νίκος έμεινε μόνος του με την Αντιγόνη. Τότε της είπε ότι θέλει να της εκμυστηρευτεί ένα μυστικό  γιατί μόνο εκείνη εμπιστεύεται . Της είπε ότι έχει μαγικές ικανότητες και μπορεί να διαβάζει τις σκέψεις των άλλων. Η Αντιγόνη γέλασε και σκέφτηκε ότι της κάνει πλάκα , εκείνος ήταν πολύ σοβαρός και της είπε ότι έχει αυτό το ταλέντο που δεν το έχει κανένας άλλος και το ανακάλυψε στην φυλακή . Η Αντιγόνη άρχιζε να τρομάζει  και συνειδητοποιούσε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Ο Νίκος τους ευχαρίστησε για το δείπνο και έφυγε από το σπίτι. Η Αντιγόνη τα είπε όλα στον Κώστα και κατάλαβαν ότι έπρεπε να επισκεφτεί έναν ψυχολόγο. Ο Κώστας της είπε να κρατήσει επαφή μαζί του και να προσπαθεί να τον φέρει με το μέρος της.


           Η δεύτερη συνάντηση που έγινε στο πάρκο επιβεβαίωσε την Αντιγόνη ότι είναι τρελός , έλεγε ότι μπορεί να επικοινωνήσει με την φύση και τα ζώα και ήταν πολύ ευτυχισμένος. Εκείνη του είπε ότι καλύτερα να μιλήσει με έναν ψυχολόγο γιατί αυτά που λέει δεν είναι φυσιολογικά. Εκείνος αντέδρασε πολύ άσχημα, άρχισε να φωνάζει και έφυγε.


         Η Αντιγόνη πήγε σπίτι και αποφάσισε με τον Κώστα ότι πρέπει να πάρουν άλλα μέτρα, τηλεφώνησαν στην ψυχιατρική κλινική Λυράκου, τους είπαν για το περιστατικό, για αυτά που είχε κάνει στο παρελθόν  και αυτά που έλεγε τώρα. Εκείνοι τους συμβούλεψαν  για το πως θα τον μεταφέρουν εκεί. Ο Νίκος ήταν όλη μέρα στο νοσοκομείο και δεν έφευγε σχεδόν ποτέ από εκεί. Έτσι πήγαν να τον βρουν στο νοσοκομείο, του είπαν ότι θα πάνε μια βόλτα και μετά θα συναντούσαν κάποιους καλούς γιατρούς που ήθελαν να του μιλήσουν. Εκείνος δέχτηκε, πήγαν πρώτα για φαγητό και μετά ήρθε η ώρα να πάνε στην κλινική. Ο Νίκος μόλις το κατάλαβε άρχισε να τρέχει όμως εκείνοι που ήταν εκεί τον έπιασαν και τον έβαλαν μέσα. Θα νοσηλευόταν εκεί για πολύ καιρό ίσως και για πάντα. Οι γιατροί είπαν στην Αντιγόνη και στον Κώστα ότι θα ήταν καλό για αυτόν να πηγαίνουν να τον επισκέπτονται . Για να μην νιώθει μόνος του. Όλα σιγά σιγά πήραν τον δρόμο τους η Αντιγόνη επισκεπτόταν αρκετά συχνά τον Νίκο κάποιες φορές και με την μικρή της κόρη. Εκείνος δεν είχε κανέναν άλλον οι γονείς του τον είχα ξεγράψει από την στιγμή που έμαθαν ότι είναι άρρωστος, είχε βασιστεί πάνω στην Αντιγόνη και στην Ιωάννα έδειχνε πολύ ευτυχισμένος κάθε φορά που έπαιζε με την μικρή και έδειχνε να την αγαπάει . Το μικρό της κοριτσάκι μεγάλωνε μαζί με τους δύο της γονείς και έναν φίλο που μπορεί να ήταν μεγάλος σε ηλικία όμως μόνο αυτός την καταλάβαινε.


 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σκέψεις για το ρατσισμό

                     της  Εύας Καλλιμογιάννη Φυλετικοί ρατσισμοί υπήρχαν από την αρχή αυτού του κόσμου αλλά ενώ ο κόσμος εξελίσσεται κ...