Τρίτη 6 Μαρτίου 2018

Ρατσισμός


της Ανδριανής Τσαντίρη
Στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια υπάρχει έντονα το φαινόμενο του ρατσισμού το συναντάμε διαρκώς στην καθημερινή μας ζωή και οι τρόποι εκδήλωσης του είναι κάποιες φορές έμμεσοι και άλλοτε άμεσοι. Είσαι αλβανός; Είσαι μαύρος; Αν δεν είσαι Έλληνας δεν έχεις δικαίωμα λόγου και άποψης στην Ελλάδα! Πήγαινε στην χώρα σου. Είσαι βρώμικος ,είσαι κλέφτης . Δεν μπορείς να σπουδάσεις , ούτε να πηγαίνεις στο ίδιο σχολείο με τα παιδιά μας, τα «γνήσια» ελληνόπουλα. Γύρνα στην χώρα σου και μην φθείρεις άλλο την πατρίδα μας, την Ελλάδα.

 Είσαι χοντρός; Δεν μπορείς να φοράς ότι ρούχα σου αρέσουν, θα φοράς μόνο αυτά που δεν θα δείχνουν το πάχος σου! Δεν κάνει να κυκλοφορείς στο δρόμο, τρομάζουν οι άνθρωποι . Είσαι σαν βόδι, πρέπει κάποιος να σε κλειδώσει μέσα στο σπίτι και να μην σε αφήνει να βγαίνεις έξω. Ντροπιάζεις την κοινωνία μας!
Αυτή είναι η κοινωνία  μας, θαύμασε την! Εσύ που κρίνεις έναν άνθρωπο από την εξωτερική του εμφάνιση, από το νούμερο που φοράει, από το χρώμα του δέρματος του ή την καταγωγή του. ΕΣΥ φθείρεις και ντροπιάζεις την κοινωνία μας. Όλους αυτούς του ανθρώπους που τους βάζεις «ταμπέλες» και τους κρίνεις χωρίς να τους γνωρίζεις, δεν τους δίνεις μια ευκαιρία να τους γνωρίσεις, να δεις τα προτερήματα τους και να καταλάβεις  πόσο καλοί άνθρωποι μπορεί να  είναι. Εντάξει μπορεί να μην συμπεριφέρονται  όλοι με τον ίδιο καλό τρόπο, μπορεί να προβαίνουν σε παραβατικές πράξεις,  όμως είναι ίσοι με εσένα και με όλους τους ανθρώπους. Δεν έχεις τίποτα παραπάνω από αυτόν και το ότι είσαι Έλληνας ή αδύνατος ή ψηλός δεν σου δίνει το χαρτί για τον παράδεισο . Αν είσαι καλός μαζί του θα είναι καλός μαζί σου . Σταμάτα να βάζεις σε καλούπια ανθρώπους που αξίζουν πολύ περισσότερο από ότι νομίζεις. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να κάνει την ζωή που θέλει χωρίς περιορισμούς, από την στιγμή που δεν προσβάλει και δεν βλάπτει κανέναν .  ΕΣΥ λοιπόν που κρίνεις από την εξωτερική εμφάνιση κάποιου για μένα δεν είσαι όμορφος, ΕΣΥ που κατηγορείς κάποιον για την καταγωγή του ή το χρώμα του δέρματος του, για εμένα δεν είσαι άνθρωπος.  Γιατί εμένα δεν με νοιάζει το τι νούμερο φοράει κάποιος,  ούτε το χρώμα του. Αν είναι ο άλλος μαζί μου εντάξει, θα είμαι και εγώ απέναντι του το ίδιο εντάξει .

Η σημερινή κοινωνία είναι πολύ σκληρή, βλέπουμε και κρίνουμε δίχως να γνωρίζουμε. Είναι καιρός να αλλάξει αυτό, άφησε τον εγωισμό σου και τον ίδιο σου τον εαυτό να γνωρίσει αυτόν τον ιδιαίτερο άνθρωπο που τυχαίνει να μένει δίπλα σου. Όλοι είμαστε άνθρωποι, είμαστε ίσοι. Όλοι αξίζουν την ίδια αντιμετώπιση. Μπορεί να έχω λίγο περισσότερο βάρος, αυτό όμως δεν με κάνει διαφορετική και δεν έχει κανείς το δικαίωμα να μου συμπεριφέρεται με άσχημο τρόπο. Όποιος με δέχεται, με δέχεται για αυτό που είμαι όχι για αυτό που θα ήθελε να με κάνει. Το ιδανικότερο θα ήταν να ζούμε σε μια κοινωνία που δεν θα αδικεί κανέναν. Ελπίζω να ζήσω την στιγμή που κανένας δεν θα είναι κατώτερος από τον άλλον και θα είμαστε όλοι ίσοι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σκέψεις για το ρατσισμό

                     της  Εύας Καλλιμογιάννη Φυλετικοί ρατσισμοί υπήρχαν από την αρχή αυτού του κόσμου αλλά ενώ ο κόσμος εξελίσσεται κ...