Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018

Χορτοφαγία


    
της Αφροδίτης Κανάγιου
Όλο και περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται προς την χορτοφαγία (Vegetarian) ή την αυστηρή χορτοφαγία (Vegan) προκειμένου  να έχουν μια καλύτερη και πιο υγιή ζωή και ταυτόχρονα να προστατεύουν τον πλανήτη και προπαντός τα ζώα. Οι χορτοφάγοι με αυτόν τον τρόπο απαιτούν την απελευθέρωση των ζώων και την μη εκμετάλλευση τους.
     Ποια είναι η διαφορά όμως ενός Vegetarian από έναν Vegan; Η διαφορά είναι ότι ο Vegan αποκλείει εκτός από το κρέας, και όλα τα ζωικά προϊόντα ακόμα και στα ρούχα. Οι χορτοφάγοι τρώνε γαλακτοκομικά προϊόντα  αλλά δεν τρώνε ψάρι, κρέας και πουλερικά. Η φιλοσοφία του Vegan και του Vegetarian είναι ότι τα ζώα δεν ήρθαν στον κόσμο για να τα σκοτώνουμε και να τα χρησιμοποιούμε αντίθετα θα έπρεπε να τα σεβόμαστε γιατί δεν μας φταίνε σε κάτι.
     Σε χώρες του εξωτερικού και ιδιαίτερα στην Αγγλία οι άνθρωποι εκεί έχουν αγκαλιάσει αυτή την στάση ζωής βοηθώντας έτσι εκατομμύρια ζώα κάθε χρόνο. Υπολογίζεται ότι ένας Vegan ή ένας Vegetarian σώζει 100 ζώα περίπου ετησίως.
   Ο πιο σημαντικός  και ίσως ο πιο συχνός λόγος που γίνεται κάποιος χορτοφάγος είναι η υγεία, καθώς στα μεγάλα εκτροφεία, για προληπτικούς λόγους δίνονται στα ζώα μεγάλες ποσότητες ορμονών και αντιβιώσεων. Επίσης ένας καλός λόγος να κόψει κανείς το κρέας είναι το γεγονός  ότι οι αγελάδες καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες σιτηρών και αποδίδουν πολύ λίγη ποσότητα πρωτεΐνης σε κρέας. 
    Το να γίνει κάνεις χορτοφάγος είτε Vegan είτε Vegetarian δεν είναι για όλους εύκολο και δεν χρειάζεται να γίνει γρήγορα. Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν  ότι δεν μπορούν να γίνουν χορτοφάγοι καθώς τους φαίνεται αδύνατο να κόψουν όλα αυτά που έχουν συνηθίσει να τρώνε, όμως όλα μπορούν να γίνουν όταν υπάρχει θέληση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σκέψεις για το ρατσισμό

                     της  Εύας Καλλιμογιάννη Φυλετικοί ρατσισμοί υπήρχαν από την αρχή αυτού του κόσμου αλλά ενώ ο κόσμος εξελίσσεται κ...