Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2018

Ικαριώτικα έθιμα: Μνημόσυνο



Ένα από τα παλαιότερα και πιο σημαντικά έθιμα της Ικαρίας που διατηρείται μέχρι και σήμερα είναι τα μνημόσυνα.  Αυτό το έθιμο γίνεται σχεδόν σε όλα τα χωριά της Ικαρίας την ημέρα του Πάσχα. O σύλλογος του κάθε χωριού συγκεντρώνει κρέας και ψωμί τα οποία προσφέρουν οι οικογένειες του κάθε χωριού ανάλογα με το τι μπορεί και θέλει ο καθένας να προσφέρει. Την λαμπρή λοιπόν συγκεντρώνονται όλοι στην αίθουσα του χωριού και όσοι θέλουν φέρνουν και άλλα φαγητά από το σπίτι τους όπως σαλάτες και  κρασί. Όλοι μαζί τρώνε πίνουνε και γιορτάζουν χαρούμενα                                                                                                                                                                 
   Αυτό το έθιμο ξεκίνησε με το σκοπό να βοηθηθούν οι φτωχές οικογένειες έτσι ώστε τις γιορτινές ημέρες να μπορούν όλοι να περάσουν ευχάριστα όπως αρμόζει σε όλους. Αυτό σημαίνει ότι για να πάει κάποιος στην συγκεκριμένη εκδήλωση δεν ήταν απαραίτητο να έχει προσφέρει φαγητό. Επίσης ταυτόχρονα μνημόνευαν τους προγόνους τους οι κάθε οικογένεια, ακόμα αυτή την μέρα οι εχθροί συμφιλιώνονταν μετάξι τους και ξεχνάνε τους καυγάδες τους.
Αυτό το έθιμο εκφράζει την γενναιοδωρία των Ικαριωτών και δείχνει ότι θεωρούν σημαντικό να τιμούν τους νεκρούς τους και να βοηθάνε τον συνάνθρωπο τους. Η νέα γενιά προσπαθεί να τηρήσει το έθιμα όσο των δυνατόν μπορεί.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σκέψεις για το ρατσισμό

                     της  Εύας Καλλιμογιάννη Φυλετικοί ρατσισμοί υπήρχαν από την αρχή αυτού του κόσμου αλλά ενώ ο κόσμος εξελίσσεται κ...